Hoe maak je nou goede band foto's?

Hoe maak je goede band foto’s? Een veel gestelde vraag. Speel je in een band en ben je op zoek naar goede portretten? Of ben je zelf fotograaf en ga je binnenkort een portret maken van een band? Hier moet je op letten:

Wat is het doel van de foto?

Om mee te beginnen is het belangrijk jezelf de vraag te stellen wat het doel van de foto is. Dus bespreek samen met de band het doel van de foto. Het zal je verbazen hoeveel antwoorden dat al op levert.

Is het doel van de foto bijvoorbeeld om een beginnende band te promoten? Denk er dan aan dan de kijker de bandleden nog niet kent. Je doel is dus om de bandleden herkenbaar is beeld te brengen.

Heb je te maken met een wat bekendere band dan kun je er vanuit gaan dat hun gezichten al wel bekend zijn.

Landscape vs portrait.

Het is goed dom voor de shoot te bedenken waar je de beelden voor gaat gebruiken. Wil je er een tourposter van kunnen maken is een staande foto (portrait) wel zo handig om te hebben. Gebruik je het als header afbeelding voor je Facebook pagina heb je juist weer een liggende afbeelding (landscape) nodig.

Mijn advies is dan ook om altijd beide te fotograferen. Het zou tenslotte zonde zijn als je klaar bent en je hebt niet de beelden die je nodig hebt.

Emperors of the Black - Portret fotografie - Fotografie: Mike NicolaassenEmperors of the Black - Portret fotografie - Fotografie: Mike Nicolaassen
Emperors of the Black - Portret fotografie - Fotografie: Mike Nicolaassen

Mensen denken in hokjes

Jij als creatieve fotograaf of muzikant wilt misschien liever niet in hokjes denken. Bedenk dat de persoon die naar de foto kijkt dat wel zal doen. Niet altijd bewust maar bijvoorbeeld omdat hij niet veel tijd heeft.

Wanneer iemand een foto ziet zal hij die proberen zo snel mogelijk te verwerken. Dat doen mensen door iets in categorie te plaatsen.
Als iemand bijvoorbeeld van rockmuziek houdt zal hij een foto die doet vermoeden dat het om een rockband gaat eerder opslaan.

Zorg daarom dat mensen direct door hebben waar ze mee te maken hebben. Een foto van een stel stoere mannen in een bos met veel bier zal vast geen klassiek orkest zijn.

Zoals je hierboven ziet hoeft het echter geen voor de hand liggend portret te worden.

Soms moet je het laten gebeuren.

Het zal je niet verbazen dat de sfeer van de foto dus een heel belangrijke rol speelt. Muziek roept vaak een bepaald gevoel op bij mensen. Fotografie doet dit ook. Zorg er dus voor dat de sfeer in de foto goed aansluit bij de sfeer die de muziek oproept.

Dat is niet altijd zo makkelijk als het klinkt. Je moet een beetje ruimte laten om eigen te laten gebeuren. Het portret hierboven maakte ik van Automatic Sam. Geposeerde portretten bleken niet zo lekker te werken. Toen we eenmaal in hun oefenruimte waren ontstond dit portret eigenlijk een beetje per toeval.

Aan jou als fotograaf om dat toeval een klein beetje te sturen.

Portretfotografie - Black Bottle Riot
Black Bottle Riot - Simon Snel © Portretfotografie: Mike Nicolaassen
Black Bottle Riot - Mark Weerts © Portretfotografie: Mike Nicolaassen
Black Bottle Riot - Mike Sedee © Portretfotografie: Mike Nicolaassen
Black Bottle Riot - Jaap van den Berg © Portretfotografie: Mike Nicolaassen

Het hele pakket.

Breng je als band een nieuw album uit? Dan is het vaak belangrijk dat alle fotografie aansluit bij dat album. De sfeer moet goed zij. En alle beelden moeten met elkaar samenhangen. Denk dus verder dan een bandfoto. Portretten van individuele bandleden in dezelfde stijl. En vaak schiet ik ook nog wat beelden van de omgeving waarin we het portret maken. Dat soort beelden zijn vaak handig om te gebruiken voor posters, of het artwork van het nieuwe album.

Het voorbeeld hierboven is van Black Bottle Riot. Ik fotografeerde al hun albums tot nu toe. Elk in een eigen sfeer en bijpassende setting. De inspiratie voor hun vierde album kwam van grafisch ontwerper en goede vriend Yorick de Vries. Ik zocht er een bijpassende stijl van fotografie en locatie voor.

Let it happen.

Er zijn veel dingen waar je op kunt letten bij het maken van een goede bandfoto. Maar sommige momenten (en dus foto’s) opstaan gewoon. Daar moet je dus een beetje alert op zijn.

Het portret hierboven van Rocco was op geen enkele mogelijke manier in scene te zetten. De vibe was goed. Iedereen had zin in het optreden. Rocco was vooral zichzelf. Voila.

Heb je vragen?

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Heb je nog vragen voor een opdracht of ben je als band op zoek naar tips. Neem dan gewoon even contact op.