Goede band foto's gebeuren soms een beetje per toeval.

Emperors of the Black - Portret fotografie - Fotografie: Mike NicolaassenEmperors of the Black - Portret fotografie - Fotografie: Mike Nicolaassen
Emperors of the Black - Portret fotografie - Fotografie: Mike Nicolaassen
De Staat - Portret fotografie - Fotografie: Mike Nicolaassen
De Staat - Portret fotografie - Fotografie: Mike Nicolaassen

Alle band foto's die ik maakte hebben hun eigen verhaal. Er zit niet echt een favoriet tussen. Ze zijn allemaal mooi of soms juist grappig op hun eigen manier.

Winter Wonderland

Band foto’s moet je een beetje aan het toeval overlaten. Soms ontstaan ze ook gewoon spontaan. Ik zou ooit een bandfoto maken van een rockband. Diep en duister in de bossen was het idee. De ochtend dat we de foto zouden maken lag er een dik pak sneeuw. Het resultaat leek dan ook meer op Winter Wonderland. Dat hadden we vooraf niet kunnen bedenken.

Geluk kun je niet afdwingen

Dat een goede sfeer is key. De Nijmeegse band De Staat portretteerde ik een aantal keer. Een daarvan was eigenlijk een beetje tussendoor. Die avond zouden ze spelen op De Valkhof Affaire. Een bijzonder optreden voor de band. Ze hadden er zin in. Ook in de foto dus. Tien minuten later kregen ze te horen dat het optreden was afgelast.

Roos van Nijmegen

Voor de Nijmeegse Talentenjacht “De Roos van Nijmegen” portretteer ik sinds 2005 de winnaars. Naast de al bekende muzikanten vind ik het werken voor opkomende muzikanten bijzonder om te doen. Goede band portretten hebben voor een opkomende bands veel meer impact dan voor de al gevestigde bands.

Publicaties

Veel band portretten kwamen terecht in magazines of in albums. Voor altijd gedrukt op papier of in de kaft van een platenhoes. Daar waar ze het best tot hun recht komen. Portretten zijn tenslotte bedoeld om gezien et worden. Danko Jones, Nashville Pussy, International Noise Conspiracy, Black Bottle Riot, De Staat. Allemaal haalde ze ooit een cover of een albumhoes.

Dead Moon / Fred & Toody Cole - Photo: Mike Nicolaassen
Emperors of the Black - Portret fotografie - Fotografie: Mike Nicolaassen